Kari, asam pedas dan masak lomak adalah antara menu yang selalu saya rotate dalam seminggu...ha...ha tak pernah jemu malah life is not complete tanpa lauk seperti ini. Kali ini saya masukkan labu kuning dalam masak lomak ini dan untuk aromanya pula saya masukkan daun kunyit
Menu ini nyata sedap bersama sambal belacan, ikan masin dan ulam ulaman
Masak Lomak Cili Padi Ayam Bersama Labu
- 5 biji bawang merah
- 25 biji cili padi hijau dan merah - boleh kurangkan jika tidak suka pedas
- 3 cm kunyit hidup
- Masak santan cair di dalam periuk bersama bahan tumbuk / kisar, serai. Biarkan mendidih.
- Masukkan ayam, bersama labu. Masak sehingga labu menjadi lembut.
- Tambahkan santan pekat, dan masukkan asam keping, daun kunyit garam / perasa pilihan.
- Masak sehingga ayam empuk.
Notes
2 comments:
InshaAllah, I will try this recipe since my husband's family came from Negeri Sembilan and he LOVESSSS masak lemak so much. Cuma saya tak berapa mahir when it comes to penggunaan santan and how to cook it -.-
http://panphila.blogspot.my
sedapnyer...
Post a Comment