Kalau yang biasa dengan masakan Padang atau Minang pasti dah cuba menu ini. Kentang bersambal bersama empedal dan petai. Lauk ini boleh dikatakan addictive juga susah hendak berhenti kalau dah makan.
Sebaiknya cili digunakan dengan banyak supaya bersalut dengan semua bahan tapi saya kurangkan cili kerana ada yang gastrik di rumah dan bulan Ramadan pula tu jadi saya mengambil langkah berjaga-jaga dengan menggurangkan cilinya
Sambal Kentang Petai
Bumbu Masak
- 4 biji cili merah besar, buang bijinya kemudian potong serong
- ½ buah santan kelapa ambil santannya
- 3 ulas bawang merah, potong tipis
- 2 ulas bawang putih, potong tipis
- 1 ruas lengkuas, dihiris
- Gula pasir secukupnya
- 2 lembar daun salam
- Garam secukupnya
- Gula merah iris-iris
Bumbu Halus
- 15 biji cili merah keriting
- 1 sdt belacan bakar
- 6 ulas bawang merah
- 3 siung bawang putih
Cara Memasak
Tumis beberapa bahan masakan yakni bawang merah,
putih, daun salam dan lengkuas. Kacau sampai bahan tersebut sampai menjadi layu.
Ambil cabai merah iris kemudian masukan ke dalam kuali bersama dengan bumbu halus. Kacau semua sampai harum.
Setelah itu tuang santan secara perlahan
Selanjutnya masukan juga
kentang, ati ampela serta petai
Notes
No comments:
Post a Comment