Biasanya lala sedap diratah jadi saya suka masaknya kering tidak suka berkuah. Resipi ini juge termasuk dalam kategori masak main campak-campak aje ha..ha..bawang merah, bawang putih halia dan sos cili thai itu aje. Saya masukkan sedikit daun ketumbar untuk menambahkan aromanya. Bila masak ini pastikan lauk kedua tu berkuah makanya ia akan menjadi hidangan yang hebat
Lala Goreng Pedas Ala Thai
BAHAN KISAR KASAR:
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2.5cm halia muda
- 3 biji cili merah
- 5 biji cili padi
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali,
tumiskan bahan kisar kasar hingga naik bau.
2. Masukkan lala, gaul rata.
3. Kemudian masukkan sos cili Thai,
hirisan daun ketumbar dan serai, gaul rata.
4. Perasakan dengan garam dan gula
secukupnya.
5. Apabila lala bertukar warna
kemerahan dan terbuka, angkat dan hidangkan panas-panas.
Notes
No comments:
Post a Comment