Resipi Ramadan baru ini dan baru berkesempatan untuk di upload. Kue lompang adalah antara kue yang paling murah dan paling senang disediakan. Boleh dikatakan bahan yang digunakan memang sentiasa ada di gerobok dapur sebab itulah jika keinginan pada benda-benda manis datang mendadak kue inila yang akan saya sediakan
Resipi ini adalah versi yang agak kenyal sedikit dan yang sukakan versi kenyal boleh cuba resipi ini
Lompang Gula Merah
- 1 cwn gula merah
- 3/4 gula pasir
- 6 cwn air
- 1 helai daun pandan
- 3 1/2 cwn tepung beras
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar air kapor
- Kelapa parut putih
- Sedikit garam
Cara Menyediakannya
- Gula merah, gula pasir, air & daun pandan dimasak hingga larut biar sejuk kemudian tapis.
- Setelah tapis dan air gula sejuk campur tepung beras dan tepung jagung dan air kapor.
- Kacau sebati. Adunan memang cair.
- Panaskan periuk kukus.
- Kukus dahulu 2-3 minit acuan yg telah disapu minyak.
- Tuang adunan dalam acuan tadi. Tuang penuh
- Kukus 20 minit api jangan kuat
Notes
No comments:
Post a Comment