Biasanya saya masak kuah kuning ini untuk makan bersama nasi impit tapi kali ini saya masak sup kuah kuning sebagai lauk berbuka. Sedap juga bila ada lauk bersambal untuk digukan dengan kuah kuning ini. Jika inginkan memakan sup ini begitu aje sambal kicap perlu ada untuk suaikan tekak orang Melayu yang sukakan pedas. Selain dari ayam daging juga sesuai digunakan
Sup Kuning Ayam
- 1/2 ekor ayam | dipotong 8
- 5cm lengkuas dititik
- 5cm halia
- 1cm kunyit
- 4 biji bawang besar
- 4 biji buah keras
- 1 sdb rempah sup
- 1 bungkus sup punjut
- 2 batang serai dititik
- 2 helai daun salam
- 2 biji kelapa | diasingkan santan pekat dan santan cair
- Garam secukup rasa
- Sedikit air
CARA MEMASAK:
Kisar , halia, kunyit, bawang besar dan buah keras hingga halus.
Campurkan rempah sup
Masakkan bahan-bahan tadi di dalam periuk dengan sedikit air dan sup punjut serai dan lengkuas sehingga mendidih. Kemudian masukkan ayam bersama santan cair dan daun salam
3. Apabila ayam hampir masak, masukkan santan pekat
4. Perasakan dengan garam dan sedia untuk dihidang.
Notes
No comments:
Post a Comment