Dadar berlauk ini sedap dimakan sebagai sarapan pagi atau buat hidangan petang. Saya membuaynya sebagai menu berbuka baru ini. Intinya saya gunakan daging cincang, jika suka udang sardin ayam ataupun sayuran boleh dijadikan intinya. Dadar ini jika tidak habis boleh disalut dengan serbuk roti dan digoreng menjadikannya risoles sedap.....ha...ha itu tricknya
Dadar Berlauk
Bahan dadar :
Bahan isi :
- 200 gr daging cinang
- 1 batang carrot dihiris nipis memanjang
- 2 biji bawang besar dicincang halus
Bumbu halus:
- 4 siung bawang merah
- 2 siung bawang putih
- 1 inci halia
- 2 sdb rempah kurma
- 1/2 sdt lada sulah
- garam secukup rasa
Bahan sos :
- 2 sdb tauco
- 2 siung bawang putih
- 1 sdt sos tomato
- 2 sst gula pasir
- 2 sm sos tiram
- 1/2 st garam
- 1 sdb kecapmanis
- 1/2 st cukamasak
- 150ml air
- 1 sdbtepung jagung
Cara :
Cara membuat dadar
Campur bahan dadar jadi satu kacau hingga licin
Panaskan kuali non stick dan lenggang seperti buat kue dadar biar, buat sampai habis dan sejukkan
Cara membuat inti
Tumis bawang besar sehingga layu
Masukkan bumbu halus hingga harum masukkan daging hingga berubah warna,masukkan bahan lainnya hingga masak
Cara Membuat sos :
Satukan semua bahan dan masak sehingga pekat.
Cara Menyiapkan dadar
Campur bahan dadar jadi satu kacau hingga licin
Panaskan kuali non stick dan lenggang seperti buat kue dadar biar, buat sampai habis dan sejukkan
Cara membuat inti
Tumis bawang besar sehingga layu
Masukkan bumbu halus hingga harum masukkan daging hingga berubah warna,masukkan bahan lainnya hingga masak
Cara Membuat sos :
Satukan semua bahan dan masak sehingga pekat.
Cara Menyiapkan dadar
- Masukkan inti dalam sekeping kulit dadar dan lipat tepi dan gulung
- Dadar yang siap sedia dimakan bersama sos
No comments:
Post a Comment