Ikan Parang Ikan Terubuk adalah antara ikan favourite untuk asam pedas. Menu ini selau mengingatkan saya pada arwah umi, arwah memang suka asam pedas ikan parang dan selalu akan masukkan sawi asin, memang sedap dan asam pedas orang dolu-dolu memang terangkat sebab semua bahan digiling dan pastikan rasanya memang sedap. Sekarang kita semua pakai main blend aje
Untuk kali ini saya masukkan bendi dan terung sekali. Ikan parang yang fresh menjadi kemanisan asam pedas ini begitu sedap sekali, sebab itulah penting mendapatkan ikan yang fresh perghhh......
Asam Pedas Ikan Parang
Bahan Untuk diblend
- 25 tangkai cili kering direndam terleih dahulu
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 2" belacan
- 2" kunyit hidup
- 1 sdb lada hitam
- Blend semua bahan sehingga menjadi pes halus dan basah
- Instructions
- Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga garing
- Masukkan 1 cawan air
- Renehkan seketika, masukkan ikan dan daun kesom
- Biar seketika dan masukkan air asam jawa, garam, gula dan seruk perisa
- Tamah air jika perlu berkuah lagi
- Akhir sekali masukkan bendi dan tomato
- Biar sehingga naik minyak , padamkan api
Notes
No comments:
Post a Comment