Ada masa siakap akan menjadi murah, masa itulah sesuai disediakan makanan restoran Resipi ini adalah resipi favourite dikebanyakan restoran Thai mudah menyediakan, jika suka dan jika murah sedap juga dimasukkan sedikit hirisan bunga kantan
Siakap Stim
- 1 ekor ikan siakap sederhana besar
- 4 ulas bwg putih
- 1 biji bwg holland
- 1 kiub pati ayam
- 5 biji cili padi
- 2 inci halia
- 2 batang serai
- 3 sudu sos ikan
- 1/2 cawan jus limau nipis
- 1 sudu gula
- Sedikit daun ketumbar,cili merah , hirisan limau, tomato utk hiasan
Cara2 :
- Bersihkan ikan..kelar ikan supaya sos meresap..
- Sapukan ikan dengan kiub pati ayam yg dicampur sedikit jus limau + air
- Masukkan serai yg telah diketuk ke dlm perut ikan
- Masukkan ikan ke dalam pengukus
- Campurkan sos ikan + gula + jus limau nipis dan tuangkan ke atas ikan
- Cincang halus bwg putih + cili api + halia dan taburkan ke atas ikan
- Last skali masukkan bwg holland yg dipotong halus...kukus sehingga ikan masak
- Hiaskan dengan daun ketumbar + limau + cili merah
Notes
No comments:
Post a Comment