Citer bila lihat epa tergolek-golek tidak dimakan, makanya kita jadikannya cucur. Mak aii enak bangat apabila disalut dengan cinnamn sugar dan dimakan panas-panas. Untuk epalnya boleh digunakan apa jenis sekali, saya guna epal hijau.
Selain dari cinnamon sugar, boleh juga dicurah madu, karamel atau pun butterscotch Enak buat sarapan dan minum petang
Cucur Epal
- 1 1/2 cawan tepung
- 1 sdb gula
- 2 sdt baking powder
- 1/2 sdt garam
- 2/3 cawan susu
- 2 biji telur dipukul
- 1 sdb minyak sayur
- 3 cawan epal yang didadu
- gula dan serbuk kayu manis untuk ditabur
- Satukan semua bahan kering
- Telur, susu dan minyak dipukul sebati
- Tuangkan adunan telur kedalam adunan bahan kering
- Gaul rata dan masukkan epal
- Panaskan minyak dan jemput-jemputkan adunan dan goreng macam menggoreng cucur udang sehingga kekuningan dan angkat
- Tos dan golekkan kedalam gula dan serbuk kayu manis
Notes
RECIPE SOURCE: patykitchen
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment