Cara mudah saya menyediakan shepherd pie, persis membuat kuah spaghetti bolognaise, cuma untuk topping kentangnnya saya masukkan sedikit keju untuk menambahkan kelemakkanya
My Simple Shepherd Pie
Untuk Fillingnya
- 1 paket daging kisar
- 1 tin tomato saya guna Kimball
- 5 biji tomato buah didadu
- 2 biji bawang besar didadu
- 3 ulas bawang putih dicincang
- 1 batang carrot didadu
- 1 cawan kacang peas
- 3 helai daun bay
- 1 sdt serbuk thyme
- garam dan gula secukup rasa
- 2 sdb minyak zaiton
- Panaskan minyak, tumis bawang besar sehingga layu
- Masukkan bawang putih dan biar seketika
- Masukkan daging, tomato segar dan daun bay leave
- Biar seketika sehingga daging berubah warna
- Masukkan tmato kimball, garam, gula dan serbuk thyme
- Masak sehingga daging agak empuk dan masukkan carrot dan kacang peas
- Biar agak kering sedikit dan angkat
Untuk Toppingnya
Satukan semua bahan dan gaul rata
Cara menyediakan Pie
- 1 kg kentang Yukon direbus dan dilecek
- 2 sdb mentega
- 1/4 caan susu segar
- 1/4 cawan cheddar cheese parut
- sedikit lada sulah dan garam
Cara menyediakan Pie
- Panaskan ketuhar pada 200 C
- Masukkan filling ke dalam mangkok casserole
- Letakkan kentang dan bakar selama 20 minit atau sehingga kekuningan
- Angkar dan siap dihidang
Notes
1 comment:
Pernah buat sekali dulu.....tp tang lapisan kentang tu tertebal pulak....
Post a Comment