Antara lauk yang dikategorikan sebagai simple dan menyelerakan. Dengan menggunakan bahan yang sama, kita boleh membuat pilihan sama ada untuk dibuat sup atau masak lemak putih. Biasanya lauk ini sedap digandingkan dengan sambal...saya selalu gandingkan resipi ini sama ada telur, ikan atau ayam berlado..memang perfect untuk menambat selera.
Sayur Fucuk Lemak Putih
- 2 biji cili merah dihiris menyerong
- 1 biji bawang besar dihiris nipis
- 2 sdb udang kering direndam di tumbuk kasasr
- 2 biji kentang dibelah 4
- 3 fucuk dipotong 2" panjang dan direndam
- 100 g su'un direndam
- 5-7 keping cendawan hitam direndam
- 100 g kimcam
- 1 tangkai daun bawang dihiris 1" panjang
- 3 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- garam dan maggi kiub
Cara menyediaknnya
- Masukkan santan cair, bawang besar, cili merah dan udang kering kedalam periuk masak sehingga ubi agak empuk.
- Masukkan santan pekat, garam dan kiub maggi.
- Biar seketika baru masukkan fucuk, kimcam, cendawan
- Akhir sekali masukkan su'un dan hirisan daun bawang
Note: untuk resipi yang sama boleh juga dimsukkan petola dan fish ball
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment