Saya memang suka masak tempoyak ini..tetapi biasanya makan diluar. Ini pertama kali saya mencubbtanng heya perghhh memang hebat resipi ini hendak-hendak kena dengan ulam dan ikan masin.
Kepala Ikan Masak Tempoyak
*ditumbuk atau diblend
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
- 3-5 ikan - apa-apa ikan pun boleh tetapi paling sedap ikan pati -(saya guna kepala ikana)
- 15 - 20 biji cili padi *
- 3 biji cili merah*
- 2 inci kunyit hidup*
- 3 - 4 sudu besar tempoyak
- 2 helai daun kunyit disiat-siatkan
- 1biji timun dihiris memanjang
- 1 keping asam keping jika perlu
- garam secukup rasa
Cara menyediakanya
- Bersihkan ikan potong ikut saiz yg diingini.
- Tumbuk cili padi dan kunyit.
- Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk, asam keping dan daun kunyit
- Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
- Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan.
- Masukkan garam secukup rasa
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment