Hidangan mantop hari raya..tidak seri hari raya tanpanya, Terdapat berbagai variasi, ada yang suka kering, ada yang suka basah dan ada yang suka pedas. Bagi saya, saya suka yang pedas..hmmmm, supaya tidak mudah muak.
Resipi ini saya banyakkan cili padi, memang pedas dan cukup sesuai buat lemang, ketupat mahupun nasi.
Rendang Pedas Ayam
- 1 ekor ayam potong 16
- 3 sdb kerisik
- 1 kilo santan
- 2 helai daun kunyit dihiris halus
- 3 helai daun limau disiat
- 2 asam keping
Bahan Kisar
- 15 tangkai cili kering
- 25 cili padi
- 8 batang serai
- 2" lengkuas
- 2" halia
- 2" kunyit hidup
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
Blend semua bahan sehingga halus
Cara Menyediakannya
- Masukkan ayam, santan, bahan blend, daun limau purut kedalam kuali besar dan masak
- Masukkan garam, gula, perasa, kerisik dan asam keping.
- Biar di atas api, dikacau supaya tidak hangit.
- Masak sehingga kering dan taburkan hirisan daun kunyit.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment