Jika selalu bertawaf berbuka puasa buffet Ramadan, baik di mana-mana hotel sekali pun, Sago Gula Melaka ini pasti ada di setiap dessert buffet. Memang favourite dessert masa Ramadan..biasanya dibuat plain aje tetapi kali ini saya mewarnakanya dengan hijau dan pink. Dessert yang cukup senang disediakan dan sememangny sedap.
Sago Gula Melaka
Untuk Santannya
- 1 cawan sago direndam seketika
- 2 1/2 cawan air
- 2 sdb gula
- daun pandan
- Toskan air sago dan masak semua bahan sehingga masak.
- Sejukkan dalam acuan
- 2 cawan santan pekat
- secubit garam
Satukan semua bahan dan ketepikan
Untuk Sirap Gula Merah
100 g gula merah
1 buku gula melaka
1 helai daun pandan
Masak bersama 1/4 air sehingga gula hancur dan pekat sedikit
Cara Menyediakannya
100 g gula merah
1 buku gula melaka
1 helai daun pandan
Masak bersama 1/4 air sehingga gula hancur dan pekat sedikit
Cara Menyediakannya
Sago ini boleh disejukkan dalam kecil lebih mudah , tetapi saya memilih untuk disejukkan di dalam loyang dan saya menyediakan dengan dua warna merah dan hijau. Sayapotong kecil..masukkan sirap gula merah dan curahkan santan
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment