What's for lunch today? How about Thai Food? Try this easy and delicious Thai Fried Fish With Chili Sauce. Popular among Malaysian as A Fish With 3 Taste - Sweet, Sour and Spicy aka Ikan 3 Rasa. This dish is well accepted here and in fact most Thai Restuarant here serve this. You can make it your own. Simple and Fast.
INGREDIENTS
- 1 whole fish medium size - I used Sea Bass / I ekor ikan saya guna Siakap
- 30 g corn flour / 30m tepung jagung
- 1/3 tsp salts / 1/2 sdt garam
- 1/2 tsp sugar / 1/2 sdt gula
- 1 egg beaten / 1 biji telur dipukul
- 3 Kaffir Leaves thinly sliced / 3 helai daun limau dihiris nipis.
SAUCE INGREDIENTS
- 8 red chili pounded / 8 biji cili merah ditumbuk lumat
- 1 onion, coarsely chopped / 1 biji bawang besar ditumbuk lumat
- 2 cloves garlic, coarsely chopped / 2 ulas bawang putih ditumbuk lumat
- 3 sprigs coriander / 3 tangkai daun ketumbar
- 2 tbsp fish sauce / 2 sdb sos ikan
- 1 tsp vinegar / 1 sdt cuka
- 3 tbsp sugar / 3 sdb gula
- 1/4 cup tamarind juice / 1/4 cawan air asam jawa
- 1/2 cup water / 1/2 cawan air
PREPARATIONS
- Clean the guts out of the fish and remove the scales. Wash and pat dry. Rub the fish with the corn flour salts, sugar and beaten eggs./ Bersihkan ikan dan lumur ikan dengan tepung jagung, garam gula dan telur yang dipukul.
- Deep fry on medium heat until crispy and golden brown, about 10 minutes per side. Set the fish aside on a rack or plate. Remove the oil from the wok, but reserve it to use in the sauce./ Goreng sehingga kekuningan angkat dan tos.
- Add 1/4 cup of the used oil back to the pan. Fry the garlic, onion and chilies until fragrant on medium or medium-low heat. Keep stirring at all times to prevent the garlic from burning. The garlic should not be brown and crispy, only slightly browned and still soft. Add kaffir leaves / Tinggalkan 1/4 cawan dari minyak gorengan ikan tumis, bawang besar, bawang putih dan cili merah sehingga naik baunya. Masukkan hirisan daun limau.
- When the garlic is fragrant, add the tamarind water, palm sugar and fish sauce. Bring the heat up and boil for about 1-2 minutes, stirring well. Add water if you want it more gravy / Masukkan bahan-bahan sos dan gaul rata. Tambahkan air jika hendak berkuah
- Pour the sauce over the fish and garnish with a few sprigs of coriander./ Curahkan sos ketas ikan goreng dan tabur daun ketumbar.
______________________________________________________________
Menu Tengah hari ini adalah menu Thai yang menjadi kegemaran masyarkat Malaysia - Pla Sam Rod/ Ikan Goreng Bercili Thai. Kalau sebut Pla Sam Rod ramai yang tak tahu tetapi sebenarnya resipi ini ada nama lain untuknya iaitu Ikan 3 Rasa. Resipi yang saya kongsi ini adalah versi yang paling simple tanpa menggunakan rica-rica nenas, cuma menggunakan cili, asam dan sos ikan iuntuk melengkapkan 3 Rasanya. Biasanya untuk resipi ini ikan yang paling sesuai sudah semestinya Ikan Siakap.
Selamat Menjamu Selera
Next Post - Tofu, Broccoli & Shrimp - Stir Fry
_________________________________________________________________________
No comments:
Post a Comment