This recipe used the basic pancake recipe with a little twist, instead of using the normal all purpose flour, I substituted it with self raising flour and milk with coconut milk.
This made the pancake a cake like texture, soft, fluffy, creamy and a strong aroma of padanus.
Tasty ad yummy....!!!
Ingredients
Directions
200 ml coconut milk / 200 g santan
100 ml water / 100 ml air
1/2 cup sugar / 1/2 cawan gula
pinch of salts / secubit garam
1 blade padanus leaf / 1 helai daun pandan
1 tbsp cornflour / 1 sdb tepung jagung
Mix all ingredients and constantly stir under low heat until thicken / Satukan semua bahan dan kacau atas api kecil sehingga pekat.
________________________________________________________________
Resipi kelasik yag diubahsuaikan dengan menggantikan susu dengan santan dan tepung biasa dengan tepung naik sendiri. Tektur pancake ini menjadi seperti tektur kek, lembut dan halus. Daun pandan dan santan menaikkan aroma pancake, lemak dan berkrim apabila dipadankan sos kelapa.
Next Post - Pudding Kukus/ Steam Pudding
_________________________________________________________________
2 comments:
Dulu Along selalu buat penkek waktu anak2 masih kecil. Skrg badan semua dh beso2 belaka tak kenyang lak kalau makan penkek jer. Tengok penkek KakPaty ni Along pulak yg tingin, nampak gebusyh.
Salam Along, memang tak mengenyangkan pancake ni akak selalu buat selingan dengan other heavy one, biasala, diabetic macam akak selalu suka sweet ending....boleh dijadika siaran ulagan bila tekak craving for something sweet.
Post a Comment