Saya tida tahu kenapa setiap kali kalau membuat roti dan terhasil dengan cantiknya maka yang menimbulkan kepuasan yang teramat sangat. This is one of it first time mencuba bun whole meal cantik kejadiannya dan lembut tekturnya.
Untuk resipi ini terhasil 12 ketul bun comel.
- 250 gram Tepung Roti
- 95 g tepung whole meal
- 30 g Gula Kastor
- 2.5 sudu kecik Yis kering
- 1/2 sudu kecik Garam Halus
- 15 gram butter
- 190 gram air sejuk dari fridge
Cara-caranya :-
- Masukkan semua gula, tepung dan garam dalam bekas pengadun dan kacau rata
- Masukkan yeast dan pukul selama 3 saat
- Perlahan2 masukkan air dan pukul pada low speed dan naikan speed dan pukul selama 30 saat sehingga menjadi rough dough
- Masukkan butter dan uli lagi 3 minit Keluarkan doh dan masukkan kedalam berkas bersih dan tutup tutup dengan plastik...biarkan selama 40 minit Lepas 40 minit, doh pun dah kembang
- Bahagikan doh dan timbang 40 g setiap satu
- Uli bulat sehingga habis
- Perap sehingga selama 40 minit Panaskan oven pada suhu 180 c Spray doh yang mengembang dengan air dan bakar selama 1- 20 minit
Notes
No comments:
Post a Comment