Kek kahwin tidak semestinya bertingkat-tingkat, kadang jika kita mempunyai kekangan bajet kek kahwin setingkat sudah memadai jika dihias indah. Biasanya kek kahwin di majlis perkahwinan Melayu dibuat dipenghujung majlis di mana para tetamu sudah hampir meninggalkan majlis dan kerap kali dalam situasi begini kek tidak dapat disajikan pada tetamu.
Bezanya budaya kita dengan budaya Mat Salleh ialah kek kahwin mereka akan dinikmati oleh tetamu semasa majlis tari menari tetapi for us acara pemotongon kek dibuat di penghujung majlis, selesai kek cutting tetamu akan berangkat pulang.....ha...ha then who's gonna eat the cake....pengantin dan keluarga...kalau setingkat ok la kalau dah bertingkat-tingkat membazir la jawabnya
For that reason its best to make it simple and jika kek kahwin hanya untuk mengabadikan kenangan photo perkahwinan, saya selalu nasihatkan customer to make it simple yet elegant. Penting ia memenuhi hasrat hati dan tidak membazir tapi jika inginkan yang grand dan tinggi seperti pencakar langit pastikan tetamu merasa keknya atau tuan rumah menyediakan box kecil supaya tetamu dapat membawa pulang....itu sebaik-baiknya untuk mengelak pembaziran
Kek ini saya buat untuk customer yang pemalu yang tidak mahu memotong kek depan tetamu tetapi demi memenuhi hajat ibu dan untuk diabadikan dalam album perkahwinan saya diminta to make it simple...real....real simple one tier white wedding cake dengan butter cake didalamnya dan hiasan bunga anggrik putih.
Rasanya cukup dan indah buat kedua mepelai.
No comments:
Post a Comment