Resipi chocolate cake ini memang tidak asing bagi kebanyakan homebaker, bahannya mudah dan cara membuatnya juga tidak renyah, mungkin ini adalah satu faktor resipi ini amat digemari. Tektur keknya boleh moist dan lembut. Kek ini sesuai dihias dengan ganache atau chocolate buttercream.
Devil Chocolate Food Cake
- 2 cawan tepung gandum
- 1 / 2 cawan cocoa powder
- 1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 / 2 sudu kecil garam
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 brown sugar
- 125 gm mentega
- 2 biji telur gred A
- 2 sudu kecil vanila ekstrak
- 1/2 cawan buttermilk
- 1 cawan air suam
- Panaskan oven pada suhu 170C
- Sediakan loyang ukuran 9 inc.
- Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.
- Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan.
- Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
- Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan-bahan kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cecair (buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.
- Terakhir masukkan vanili estract.
- Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.
Notes
RECIPE SOURCE: Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment