Jika berhajat untuk berpicnic atau membuat bbq resipi ini cukup sesuai sekali one of my favourite. Untuk BBQ pula perap semua bahan dan bakar..ramuan sama tapi cara menyediakannya agak berbeza. Sedap dihidangkan bersama hirisan carrot celery dan tartar sos.
Sticky Caramel Chicken
- 12 keping kepak ayam (kalau besar kerat dua), cuci bersih dan toskan
- 2 camca besar minyak masak
- 3 ulas bawang putih, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
- 1 camca besar cincangan halia
- 1 camca besar sos ikan
- 1 camca besar kicap
- 1 camca besar sos cili
- 1 camca besar sos tiram
- 7 - 8 camca besar madu
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
Cara:
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan kepak ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 - 6 minit. Masukkan semua sos dan madu, serbuk lada hitam, kacau sekejap dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga kepak ayam kelihatan bersalut, masak kurang lebih 15 minit. Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan. Angkat dan hidangkan.
Notes
No comments:
Post a Comment