Masyallah saya selalu masak lauk ini tetapi tidak pernah tahu namanya. Saya panggil ayam sambal aje...rupa-rupanya lauk ini ada nama khasnya AYAM MASAK BALI, baru saya tahu tapi banyak juga cara membuatnya ada menggunakan cili padi dan ada menggunakan cili kering, saya lebih senang mengguna cili kering yang dikisar halus bersama bahan lain.
Istimewa lauk ini ialah daun kari, serai titik dan kicap manis, yang menambahkan aroma lauk ini. Sedap dimakan bersama nasi panas atau pun roti.
Ayam Masak Bali
BAHAN - BAHANNYA
- 1/2 ekor ayam saiz sederhana, potong ikut suka, goreng garam kunyit angkat dan letak tepi
- 6 batang serai, diketuk
- 3 pelepah daun kari
- 1 camca besar kicap lemak manis
- 1 sdb gula (atau secukup rasa)
- Garam secukup rasa
- 1/2 cawan air
BAHAN - BAHAN KISAR HALUS
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai sehingga pecah minyak. Masukan daun kari
- Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tambah ayam, gaul rata dan tuang air. Masak hingga pekat. Kacau sekali sekala. Akhir sekali masukkan kicap lemak manis, gaul rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Notes
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment