Mini Meringue ini cukup sesui dijadikan sajian majlis, its so presentable terutama kalau dimainkan dengan warna-warna buah. Untuk kali ini saya gunakan mangga dan passion....sedap bila digabungkan terutama rasa masam-masam manis kedua-dua buah ini.
Untuk meringuenya pula saya bentukkan dengan menggunakan star tips dan dilekokkan tengahnya supaya senang dipipekan whip cream
Mini Meringue
- 4 biji putih telur
- 125 gm gula castor
- 125 gm gula ising
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh cuka makan
- Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C
- Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
- Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
- Kaupkan gula ising tepung jagung, esen vanila dan cuka
- Kacau rata hingga semua bahan larut
- Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
- Masukkan adunan piping beg dengan nozel star tip
- Pipe kecil dan bakar selama 1 - 1 1/2 jam
- Padamkan oven dan biarkan meringue di dalam oven dengan pintu direggangkan sedikit
- Biar sehingga meringue betul2 kering baru dikeluarkan
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4NfnIhbYSOAvIUtI9GsBP1KB97uEDPAr6MOxmjrJX08Ew5sSzxnmMheCptbgggzwT_Uioz5LZ_vghsNPEopOsaZ4PRMCVPWRDhSkKSHR62_-pB-beKdMczWN9eQtfYrw2WIK08CCYRpM/s400/HYT.jpg)
Bahan Hiasan
Mangga dan
Passion fruits
Whiping Cream di pukul dgn kelajuan
maksima hingga kental
Letakkan atas meringue tadi
Hiaskan dengan mangga dan passion fruits
Notes
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment