Kek ini paling sedap dimakan panas-panas. Kek kurma yang digemari makan bersama kekacang dan sos karamel. Biasanya dibuat dalam muffin pan tapi lebih suka dibuat cara kek biasa Tektur kek ini cukup lembut...dan nyata sedap dihidang sebagai sajian afternoon tea
Sticky Toffee Pudding Cake
- 1 1/2 cawan kurma dibuang biji
- 1 sdt bicarbonate of soda
- 175 g butter
- 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
- 3/4 cawan (165g) gula caster
- 1 sdt vanilla extract
- 2 biji telur dipukul sedikit
- 3/4 cawan (150g) gula perang
- 2 sdb golden syrup
- 1 cup (250ml) thickened cream,
METHOD
1 Panakan oven pada 180°C dan apukan acuan 8" dengan mentega
2 Maukkan kurma dengan 1
cawan atau (250ml) air dan didihkan kemudian masukkan bicarbonate of soda dan 60g . Kacau dan ehingga semua larut dan angkat dari api biarkan sejuk seketika.
3 Ayak tepung dan masukkan kedalam mangkok. Masukkan gula dan telur yang dipukul tadi Masukkan vanila
4 Adunan kurma yang disejukkan tadi dimasukkan dalam processor dan diblend halus
5 Satukan adunan kurma dan adunan telur tadi. Gaul rata dan masukkan ke dalam acuan dan bakar selama 50 minit
6 Sementara menunggu kek masak satukan baki butter, gula perang, krim dan syrup Masak atas api kecil sehingga menjadi karame pekat
7 Hidang karame atas kek dan jika suka tabur kekacang dan hidang bersama krim
Notes
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You.
No comments:
Post a Comment