Kalau kita dine with any western food biasanya kita akan dihidangkan dengan dinner rolls dan butter dahulu. Terpulang pada restuarant ada yang menyediakannya sendiri dan ada yang outsource dari luar, kalau kena sedap, dua ketul memang tak cukup Paling sedap yang pernah saya cuba ialah di IKEA CAFE....memang akan lebih dari dua ketul kena pula dengan sup of the day jadi melazat lagi la. Kali ini saya mencuba resipi dari Martha Stewart, mudah dan senang menyediakannya
Dinner Rolls
- 2 cawan air suam
- 2 paket yeast
- 1/4 cawan gula
- 4 sdb (56 g) butter, dicairkan
- 2 large eggs, lightly beaten
- 1 1/2 sdt garam
- 6 cawan tepung
DIRECTIONS
- Masukkan air suam ke dalam bread maker, taburkan yeast biar seketika lebih kurang 5 minit sehingga menjadi buih.
- Masukan gula butter telur dan garam, Masukkan tepung dan uli basic dough.
- Uliebih kurang 15 minit dan keluarkan. Oleskan minyak dalam mangkok besar dan letakkan doh, tutup dengan tuala dan perapkan selama 1 jam
- Keuarkan dan tumbuk doh, ulidengan tangan seketika dan bahagi-bahagikan doh pada 20 gm setiap satu
- Bulat-buatkan dan susun atas dulang pembakar, jarak-jarakkan , sapu mentega cair dan bakar pada suhu 180 c selama 20 minit
- Keluarkan dan sapukan mentega sekali lagi
Notes
No comments:
Post a Comment