Donut comel ini sesuai dijadikan hidang candy buffet atau dessert table. Donutnya lembut dan gebu. Sugar Glaze yang mudah disediakan dan donut comel ini boleh dihias dan diwarnakan mengikut warna tema yang diinginkan
Mini Donut
- ⅔ susu segar
- 2 ¼ tsp yeast
- ⅓ cawan gula
- 3 biji telur
- 3 ½ cawan tepung
- 1 sdt garam
- ¼ sdt serbuk pala
- ½ cawan mentega
- minyak untuk menggoreng
Cara Menyediakkannya
- Panaskan susu dan masukkan mentega dan garam
- Gaul sehingga mentega cair
- Dalam mangkuk lain satukan tepung, gula, serbuk pala dan yeast
- Masukkan telur yang telah dipecahkan
- Gaul rata.
- Masukkan adunan susu dan gaul rata
- Uli sehingga sebati
- Tutup dengan kain bersih dan perapkan adunan sehingga naik dua kali ganda lebih kurang 2 jam
- Ambik adunan tumbuk-tumbuk dan uli
- Terap dengan acuan donut dan goreng.
Sugar Glaze
- 1/4 cawan air
- 1/4 cawan corn sirap
- 3 cawan gula ising
- perwarna pilihan
- Panaskan air dan sirap dalam double boiler
- Masukkan ising gula dan gaul rata
- Celup donut dengan bancuhan ising sugar ini dan hias.
Notes
No comments:
Post a Comment