Chicken Cashew ini adalah menu popular restoran Cina. Masakan ini agak kering tetapi cukup edap dimakan bersama nasi panas. Selain dari cili kering yang dimasak bersama ayam ini cili benggala juga sesuai. Paling sedap masakan ini ialah menggunakan isi atau dada ayam yang dipotong dadu.
Chicken Cashew
- 1 dada ayam dipotong dadu
- 2 sdb minyak
- 5 hiris halia
- 3 tangkai cili kering dipotong 3
- 1/2 bawang besar dibelah 2
- 1/2 cawan gajus yang telah dipanggang
- 1/2 sdb sos tiram
- 3/4 sdt kicap cair
- 3 sdb air
- 1 sdt lada sulah
- 1/2 sdt gula
- 1/2 sdt cuka beras
- 1/4 sdt minyak bijan
- 1 sdt tepung jagung
- garam secukup rasa
- Perap ayam dengan bahan perap selama 15 minit.
- Panaskan minyak dan tumis hirisan halia dan caili kering sehingg naik baunya
- Masukkan ayam dan balik-balikkan
- Masukkan sedikit air dan biar sehingga ayam agak masak
- Masukkan bawang besar dan gajus
- Gaul rata dan angkat
No comments:
Post a Comment