Selera Kampung yang kadang kala dijadikan lauk kenduri dan dimasak cara kawah. Lauk ini sungguh menyelerakan dan pastinya sedap bersama sambal belacan dan ulam ulaman. Selain dari pisang mudah bahan lain yang kerap digunakan ialah batang pisang.
Untuk mendapat daging yang cukup empuk, elok lah daging direbus dahulu dan air rebusan digunakan semasa menumis. Ini menambahkan kemanisan pada kuah
Gulai Tulang Pisang Muda
- 1 kg tulang campur daging tetel (rebus hingga empuk dan simpan airnya
- 1/2 sikat pisang muda buang kulit luar dan ketuk
- 1 asam keping
- 1 cawan santan pekat
- 1 paket rempah kari baba's
- 2 tangkai daun kari
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 bawang besar dan dihiris halus
- garam dan perasa secukupnya
Bahan blend
5 ula bawang putih
9 biji bawang merah
2" halia
Blend semua bahan ehingga halus dan gaul bersama rempah kari
Bahan Tumis
1 kulit kayu manis
5 buah pelaga
3 bunga lawang
Cara Menyediakannya
- Panakan minyak dan tumis bawang besar,masukkan bahan tumis dan daun kari dan biar sehingga bawang kekuningan
- Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan bahan blend sehingga pecah minyak
- Masukkan tulang daging bersama air daging
- Biar atas api sehingga daging benar-benar empuk, tambah air jika perlu
- Masukkan pisang,santan,garam dan asam keping..biar atas api dan masukkan pisang yang dipecah-pecahkan tadi.
- Biar atas api sehingga pisang empuk dan kuah naik minyak
- Padam dan angkat
Notes
No comments:
Post a Comment