Saya jarang membuat pudding atau agar-agar..ha..ha..kerana kurang kesabaran yang tinggi. Bagi saya pudding dan agar-agar perlu ketelitian yang tinggi dimana saya kureng mempunyainya, tetapi panna cotta ini memang sesuai buat saya mudah dan cukup ringkas..ibarat membuat kuih talam pula.
Saya lapiskan vanilla panna cotta ini dengan strawberry jelly kotak..ha..ha..kerja mudah...apa pun resipi memang sedap..
Strawberry Jelly With Vanilla Panna Cotta
YIELD: 4 cup PREP TIME: 15 minutes COOK TIME:
Untuk Jellynya
- I kotak jelly perisa strawberry
- 2 cawan air mendidih
- 1 cawan strawberry dihiris
Bancuh jelly dengan 2 cawan air mendidih kacau sehingga hancur. ..atau bancuh jelly mengikut arahan dikotak
Untuk Panna Cotta
- 1 1/2 cawan krim putar
- 1 1/2 cawan susu (saya guna susu segar)
- 2 1/2 sdt serbuk gelatin
- 2 sdb air mendidih
- 1/2 cawan gula
- 1 sdt esen vanilla
DIRECTIONS:
1. Bancuh gelatine dengan air panas dan double boil sehingg gelatin larut..letak sebelah
2. Satukan krim dan susu dan renehkan atas api kecil jangan sampai mendidih
3. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut
4. Masukkan campuran gelatin kedalam cmpuran susu dan kacau atas api kecil selama 5 minit dan sehingg agak pekat sedikit.
5. Angkat dan tuang ke dalam acuan atau mangkok pudding, sejukkan
6. Bila panna cotta sudah agak hendak keras baru bancuh adunan jelly,
7. Susun hirisan strawberry ke atas panna cotta dan perlahan-lahan curahkan adunan jelly keatasnya.
8. Sejukkan didalam fridge sehingga jelly keras
2. Satukan krim dan susu dan renehkan atas api kecil jangan sampai mendidih
3. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut
4. Masukkan campuran gelatin kedalam cmpuran susu dan kacau atas api kecil selama 5 minit dan sehingg agak pekat sedikit.
5. Angkat dan tuang ke dalam acuan atau mangkok pudding, sejukkan
6. Bila panna cotta sudah agak hendak keras baru bancuh adunan jelly,
7. Susun hirisan strawberry ke atas panna cotta dan perlahan-lahan curahkan adunan jelly keatasnya.
8. Sejukkan didalam fridge sehingga jelly keras
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment