Always my favourite, simple tapi cukup memuaskan, lebih-lebih lagi dengan nasi panas. Satu cara saya kalau masak pindang ni, saya suka kalau nasi saya dimasak lembik sedikit..memang mantop. Masakkan ini seuai dengan apa jenis ikan sekali pun tetapi yang paling digemari ialah ikan parang atau ikan kembung.
Sesuai juga dijadikan menu orang sakit.
Pindang Ikan Merah
YIELD: 4 PREP TIME: 20 minutes COOK TIME: 30- 3 -4 keping ikan merah
- 5 biji bendi dipotong 3
- 7 cili padi
- 5 biji bawang putih dibelah dua
- 1 biji bawang besar dibelah 4
- 1 biji tomato dibelah 4
- 2 batang serai dititik
- 4 cawan air
- 2 keping asam keping
- garam dan pati ayam secukup rasa
Bahan Untuk ditumbuk/blend
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2" kunyit hidup
1" halia
Blend semua bahan sehingga halus
DIRECTIONS:
1. Dalam periuk masukkan bahan tumbuk, asam keping, serai, dan air, renehkan sehingga mendidih
2. Masukkan ikan, bendi, garam dan perasa
3. Biar atas api sehingga ikan agak masak baru masukkan cili padi, bawang putih, bawang besar dan akhir sekali tomato.
4. Perlahankan api, dan renehkan dan angkat
3. Biar atas api sehingga ikan agak masak baru masukkan cili padi, bawang putih, bawang besar dan akhir sekali tomato.
4. Perlahankan api, dan renehkan dan angkat
NOTES:
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment