Resipi favourite di mana-mana restoran Cina, sayur kailan tanpa dipotong dicelur dan dicurahkan dengan kuah sos tiram. Cukup mudah menyediakanya dan untuk memastikan keenakkannya sayur jangan dicelur terlalu lama.
KAILAN OYTSER SAUCE/ KAILAN SOS TIRAM
PREP TIME
COOK TIME
TOTAL TIME
Kailan Oyster Sauce seem to be one of the favourite vegetable in any Chinese Restaurant. It's delicious and the crunchiness of a well cook kailan made this dish awesome
Serves: 4
INGREDIENTS
- 1 genggam kailan
- 3 ulas bawang putih
- 2 sdb sos tiram
- 1 sdb tepung jagung dibancuh bersama 3 sdb air
- 1/2 sdt minyak bijan
- 1 cawan air
- 2 sdb minyak masak
- garam dan lada sulah secukup rasa
INSTRUCTIONS
- Masak air dalam periuk dan titiskan sedikit minyak masak
- Celur sayur Kailan, jangan terlalu lama angkat tos dan susun atas pinggan
- Dalam kuali lain panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik baunya dan masukkan sos tiram, garam dan lada sulah
- Biarkan mendidih seketika dan masukkan bancuhan tepung jagung
- Bila kuah agak pekat sedikit angkat dan curah keatas sayur tadi.
- Taburkan bawang goreng semasa menghidang
1 comment:
Tq atas resepinya...mmg nak masak ni
Post a Comment