Kita banyak dengar singgang Kelatan dan Singgang Trengganu,,,tetapi sebenarnya masakan yang sama cukup popular di Filipina dan lebih dikenali sebagai Siniggang Na Bagus. Hari ini saya menggunakan ikan tenggiri dan lebih gemar memasaknya tanpa kunyit kerana tidak mahu samakan dengan Pindang..perghhh..walaupun simple tspi cukup menyelerakan.
Cara
Menyediaknnya
- 2- 3 ketul ikan apa2 ikan pun boleh
- 2 batang serai dititik
- 1 lengkuas diketuk
- 3 ulas bawang putih dititk
- 7 biji cili padi
- 1 biji bawang besar dibelah 4
- 3 keping asam keping
- 4 cawan air
- sedikit pati kiub ikan bilis dan gaaram secukup rasa
Masukkan
semus bshsn direbus sehinggs masak.
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you.
No comments:
Post a Comment