Lauk harian yang tidak pernah jemu, cuma kali ini saya masukkan sekali kacang buncis, supaya tidak perlu menggoreng sayur lagi..ha..ha..kerja orang malas. Aroma daun kunyit menambahkan kelazatan pada lauk ini.
Ayam Lemak Cili Buncis
- 5-6 ketul ayam
- 1 genggam kacang buncis dipotong 2" panjang
- 2 biji cili merah dihiris nipis
- 1 helai daun kunyit disiat2
- 2 batang serai diketuk
- 1 keping asam keping
- 2 cawan santan cair
- 2 cawan santan pekat
Bahan blend
25 biji cili padi
2" kunyit hidup
1 biji bawang besar
Blend semua bahan sehingga halus
Cara menyediakannya
- Dalam periuk masukkan ayam, bahan blend, hirisan cili merah, santan cair, daun kunyit, asam keping dan serai
- Masak atas api sehingga ayam empuk
- Masukkan santan pekat biar seketika dan masukkan garam dan kacang buncis
- Biar atas api sehingga kacang buncis masak dan angkat
- Resipi Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you.
1 comment:
Sedapnya...kita terliur..
Post a Comment