Makan sekali pasti hendak lagi...itu yang dapat saya katakan tentang kibbeh ni. Snack popular dikalagan masyarakat timur tengah. Paling sedap kalau dapat cicah dengan tahini atau hummus. Boleh makan begitu aje atau bersama roti pita
Lebanese Kibbeh
- 1 1/2 cawan gandum bulgar boleh dibeli di kedai arab
- 300 g daging kisar
- 1 1/2 cawan bawang besar cincang
- 3 sdt serbuk jintan putih
- 2 sdt serbuk lada hitam
- garam secukup rasa
- Gandum direndam selama 1/2 jam. Toskan airnya
- Masukkan semua bahan dalam food prossesor dan proses sehingga menjadi doh lembut. Ketepikan
Untuk intinya
- 300 g daging kisaar
- 2 biji bawang besar didadu
- 2 sdb serbuk jintan putih
- 1/3 cawan pine nut
- garam secukup rasa
- 2 sdb minyak masak
- Panasksn minyak dan tumis bawang sehingga naik baunya
- Masukkan daging, jintan putih, pine nut, dan garam secukup rasa
- Biar atas api sehingga masak dan kering
- Angkat dan sejukkan
Cara menyediakannya
- Ambil doh kulit, bulat2kan, leper dan masukkan inti.
- Kemudian dilonjongkan.
- Goreng seperti goreng karipap kekuningan dan angkat
Resipi Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do
not use our images without prior permission. if you want to republish this
recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to
this post for the recipe. thank you.
No comments:
Post a Comment