Masakan Jawa yang cukup popular di Johor. Biasanya dimasak untuk hari raya..tapi juga merupakan lauk harian yang sungguh menyelerakan
1 ekor ayam - dipotong 12, lebih elok jika ayam tua/ayam kampung
Bahan A (untuk dikisar)
- 2 labu bawang besar
- 10 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- 25 tangkai cili padi
- 1 sdb ketumbar disangrai dan blend halus
- 1/2 sdt jintan manis disangrai dan diblend halus
- 1/2 sdt jintan putih disangrai dan diblend halus
Bahan tumis:
- Halia (dihiris nipis)
- 1 liter air
- 2 batang serai
- Minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa
Cara:
- Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam serta serbuk kunyit. Panaskan minyak dan gorengkan halia yang dihiris nipis sehingga garing.
- Kemudian masukkan bahan A yang dikisar. Tumis sehingga naik minyak.Setelah naik minyak, masukkan ayam. Biarkan sebentar lebih kurang 2-3 minit.
- Masukkan air, serai yang telah diketuk dan garam secukup rasa. Tutup kuali. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan ayam hancur kecuali guna ayam tua atau ayam kampung. Biarkan sehingga kuah pekat dan boleh dihidangkan
Recipe Source :- http://www.mstar.com.my/lain-lain/jamu-selera/2014/08/04/ayam-jawa/
No comments:
Post a Comment