One dish meal yang tidak perlu pengenalan. Menu sedap ini boleh didapati di mana-mana cafe atau restoran. Ikan putih digoreng cara celup tepung atau cara disalut dengan breadcrumbs dan dihidang bersama potato chips, tartar sos dan coleslaw. Untuk mudah biasanya kita guna frozen dory yang boleh didapati di mana-mana mart tetapi untuk sedap pastinya ikan fresh seperti red snapper atau jenahak. Kalau ini biasanya saya akan minta tolong penjual ikan filletkannya.
Fish N Chips ini sedap dimakan panas-panas bersama perahan lemon
Fish N Chips
Yield: - lebih kurang 2 orang makan
One dish meal yang boleh didapati di mana-mana cafe atau restoran. Ikan di goreng cara celup tepung dimakan bersama potato chips dan tartar sos
- 2 ikan dori sederhana besar
- serbuk lada hitam
- garam
- tepung gandum secukupnya
Cara perap:
- Basuh ikan dori (atau apa-apa ikan isi putih) bersih-bersih dan
keringkan sedikit guna paper towel.
- Lumurkan dengan serbuk lada hitam dan garam.
- Salut tepung gandum secukupnya pada kedua-dua belah ikan (pastikan
tepung disalut betul-betul supaya batter/adunan nanti boleh lekat kat ikan
nanti). Ketepikan.
Bahan batter/adunan:
- 1 cawan air
- 1 biji telur
- 1/4st soda bikarbonat
- serbuk kunyit
- garam
- tepung gandum secukupnya
Cara:
- Campur kesemua bahan-bahan adunan hingga sebati dan tidak berketul.
Konsistensi yang baik adalah bila adunan dicedok dengan sudu dan jari dilalukan
di belakang sudu tersebut, ada garisan nyata yang terpisah antara adunan. Lagi
pekat adunan, lagi rangup ikan tu nanti.
- Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Dah panas, celup ikan ke
dalam adunan. Perlahan-lahan masukkan ke dalam minyak.
- Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan lebihan minyak.
- Sedia dihidang dengan kentang goreng coleslaw, lettuce, dan tomato segar.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
No comments:
Post a Comment