Talam ini ibarat cinta pandang pertama, ha...ha pertama kali tenguk Chef Wan membuatnya terus jatuh cinta dan keesokan harinya terus membuat, kebetulan semua bahan yang diperlukan ada. Talam ini dilapisi makaroni dan daging kisar. Pedas dan lemak cukup sesuai buat minum petang atau buat sarapan pagi
Sedap dihidang panas-panas bersama sos cili
Talam Makaroni Berlauk
Yield: - lebih kurang 12 biji
Talam Makaroni Berlauk resipi Chef Wan ini memang sedap, makaroni dilapisi dengan filling daging
Bahan-bahan untuk membuat inti :
● 350 gm daging kisar (dicincang halus)
● 3 sudu besar rempah kari daging
● 3 ulas bawang putih (dikisar)
● 2 cm halia (dikisar)
● 1 bawang besar (dipotong)
● 1 tangkai cili merah (dicincang)
● 1 genggam daun ketumbar (dipotong)
● 2 sudu besar marjerin Amor
● Sudu & garam untuk rasa
● ¼ cawan stok ayam/daging
● 3 daun bawang (dihiris halus)
Cara memasak inti :
- Panaskan marjerin dalam kuali. Masukkan bawang besar, halia dan bawang putih.
- Apabila sudah nampak kuning dan wangi, masukkan cili, daging kisar dan rempang kari daging pula. Gorengkan daging sehingga garing.
- Letakkan daun bawang dan daun ketumbar. Taburkankan garam dan gula untuk rasa. Teruskan masak selama 10 minit sehingga daging kering.
Bahan-bahan untuk membuat kastad :
● ¾ cawan tepung serbaguna
● 3 cawan susu
● 5 biji telur (dipukul)
● Garam dan lada sulah untuk rasa
● 150 gm marjerin (dicairkan)
● 5 tangkai daun bawang
● 1 cawan bawang goreng
Cara penyediaan kastad:
- Dalam mangkuk besar, masukkan telur lalu pukulkan telur tersebut dengan sedikit garam. Kemudian, masukkan marjerin , dan tepung. Pastikan adunan tidak bergumpal.
- Seterusnya, masukkan susu sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung tadi. Jangan terlalu cair.
- Akhir sekali masukkan daun bawang.
Bahan-bahan lain:
● 250 makaroni (direbus)
Cara penyediaan kastad daging berempah
:
- Masukkan sebahagian daripada kastad ke dalam acuan yang telah digris dengan marjerin terlebih dahulu.
- Letakkan makaroni rebus ke dalam acuan dan taburkan sedikit bawang goreng ke atasnya. Masukkan inti daging pula lalu tuangkan kastad ke atas nya.
- Bakar pada suhu 180 darjah selsius dalam 20 minit. Sejukkan terlebih dahulu sebelum di keluarkan.
No comments:
Post a Comment