Satu kebiasaan saya bila masak masak lomak saya suka masukkan sayuran, senang 2 in 1, dan tak payah fikir pasal sayuran lain. Sebenarnya banyak jenis sayur yang boleh dijadi bahan untuk masak lomak ini tetapi saya memilih buncis kerana ia bersesuaian dengan udang. Saya memasak kali ini dengan cara menumis simple tetapi jika sukakan pedas bolehlah masukkan cili padi
Lauk sebegini sesuai digukan dengan sambal belacan dan ikan masin
Masak Lomak Buncis Udang
Yield: - lebih kurang 5 orang makan
Masakan harian yang menyelerakan disediakan.
- 1 genggam kacang
buncis (dipotong serong serong)
- 8-10 udang
(sederhana besarnya)
- 1 biji cili
merah.(hiris)
- 3-4 ulas
bawang merahl (hiris)
- 2 ulas
bawang putih (hiris)
- 2 cawan
santan
- 1/2 sudu
serbuk kunyit
- garam
- Panaskan
kuali dengan sedikit minyak dan tumis bawang merah, bawang putih hingga
kekuningan.
- Masukan
udang dan kacau hingga udang menjadi kemerahan.
- Masukan
santan dan serbuk kunyit dan garam. (masukan serbuk perasa lain jika perlu) Masukan
kacang buncis dan cili, renih seketika hingga kacang menjadi lembut.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
1 comment:
Singgah. Lama tak komen kat sini.. :)
Post a Comment