Kek ini mempunyai rasa yang cukup unik, masam-masam manis dan lemak mascarpone cheese. Saya menggunakan kek span biasa dengan filling mascarpone cheese dan passion fruits. Tektur kek lembut dan kombinasi mascarpone cheese dan passion fruits memang serasi.
Kek ini sesuai sebagai dessert dan bagi mereka yang suka kombinasi masam dan manis this is the cake for you
Passion Fruits Kek
Yield: - 1 biji kek seberat 1 kg
Kek Span yang dilapis dengan mascarpone cheese dan passion fruits. Masam-masam manis rasanya
Bahan Kek
- 320 gm vanila sponge mix
- 4 biji
- 65 ml air
- 65 ml minyak jagung
- 1sdt esen vanilla
- Loyang 8 in di alas kertas minyak
- 6 biji passion fruits diambil isinya
Cara-cara :
- Campurkan sponge mix, air dan telur dan
putar dengan kelajuan perlahan hingga bergaul rata.
- Kemudian tukar kepada kelajuan tinggi
dan pukul hingga kembang dan pekat.
- Perlahankan mixer dan masukkan minyak
jagung, putar hingga bergaul rata.
- Tuang ke dalam loyang 8" dan bakar
dalam oven yang telah di panaskan dahulu selama 25-30 minit pada suhu 180C.
Keluarkan dari oven dan telengkupkan ke atas redai. Biar sejuk.
Mascarpone Cream Cheese Frosting
- 8 mascarpone cheese
- 1/2 cawan gula ising
- 1 cawan whipping cream
- 1/2 sdt esen vanilla
- Pukul cheese hingga putih
- Masukkan gula ising dan pukul lagi
- Masukkan whip krim yang telah diputar sehingga soft peak dan gaul rata
- Masukkan esen vanilla
Cara Menghias Kek
- Potong kek kepada dua bahagian
- Sapukan krim cheese pada lapisanpertamadan taburkan passion fruit
- Letakkan lapisan kedua dan sapukkan krim cheese diatas dan habiskan passion fruits
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
No comments:
Post a Comment