Dalam entry bulan lepas ada saya buat banana kek tapi tekturnya terlalu lembut seperti tektur sponge kek tidak begitu menepati selera saya kerana untuk kek pisang saya lebih sukakan tektur yang cakey so terus mencari dan jumpa resipi ini dari Blogmasakan jadi saya ambil dan cuba resipi ini....ya to my liking lembut cakey dan tak berapa manis
Kek Pisang Lembut
Kek pisang lembap dan lembut sesuai buat minum petang
Bahan A
- 4 - 5 biji pisang emas - ( saya
guna pisang berangan 2 biji )
- 4 biji telor - Gred A or B
- 3 /4 cwn gula castor
- 1 cwn minyak jagung
Bahan B
- 1 1/2 cwn tepung gandum diayak
bersama,
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp soda bikarbonat
Bahan C
- 1 tsp essen vanilla/ essen
pisang
- 50 gram walnut cincang -
optional( tak letak pun takpe )
Cara2
- Panaskan oven suhu 160 c ,
15-20 min sebelum baking
- Blend minyak, gula diikuti
telur sehingga sebati.Kemudian masukkan pisang. Blend sebati
- Tuang bahan yang diblend ke
dalam bekas. Kemudian masukkan tepung + soda yang telah diayak bersama tadi. Guna whisk
saje. Jangan blend bila dah masuk tepung
- Masukkan essen vanilla
- Masukkan walnut jika suka
- Tuang dalam tin pembakar yang
disapu dgn butter atau dialas baking paper. Loyang 8x8
- Tabur hirisan pisang dan chocolate chips untuk
hiasan
- Bakar suhu 160 c selama 1 jam
atau sehingga masak.
- Api atas bawah.( depend pd oven
masing2)
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
No comments:
Post a Comment