Kue Lumpur ini adalah jajanan pasar yang cukup terkena di Indonesia. Asal dari Jawa Barat kue ini boleh disamakan seperti kuih bakar malaysia. Menggunakan acuan khas untuk membakarnya, kue ini cukup disukai kerana kelemakannya dan aromanya. Biasanya kuih ini menggunakan pati pandan, vanilli atau kentang.
Untuk resipi ini saya menggunakan kentang rebus dan kerana tidak mempunyai acuan kue lumpur, saya gunakan acuan muffin dan bakar cara oven Kue yang siap dimasak biasanya dihias dengan kismis atau kelapa muda Oeh kerana saya tidak mempunyai kedu-duanya saya letak blueberry..ha..ha
Sedap dan lemak sesuai untuk sarapan, minum petang atau majlis.
Kue Lumpur Kentang
Ingredients
- 200 gram Kentang
- 2 biji Telur Ayam
- 100 gram Gula Pasir
- secukupnya Vanili
- 150 ml Santan
- 100 gram Tepung
- 50 gram Margarin
- 100 ml Air
- secukupnya Kismis
- secukupnya Pisang
- secukupnya choco chip
Bahan 1 :
*kukus kentang
*Masak santan dan air sampai mendidih kemudian
dinginkan
*setelah semua dingin campur kentang kukus dan santan
kemudian blender sampai lembut
Bahan 2 :
pukul gula dan telur sampai putih
masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil terus
dipukul ,masukkan vanili...dan terakhir masukkan margarin
Campurkan Bahan 1 & Bahan 2 sambil dipukul sampai adonan tercampur rata
masuk dalam acuan dan dibakar
Untuk toping/isian pelengkap pisang,kismis atau
ceri
Notes
Kalau tidak menggunakan acuan kue lumpur, kue ini boleh dibakar dengan menggunakan acuan muffin dibakar pada suhu 180 C sehingga masak, bergantung pada oven antara 30 - 45 minit
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
All images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you.
No comments:
Post a Comment