Pages

Monday, September 14, 2015

KUE LUMPUR KENTANG


Kue Lumpur ini adalah jajanan pasar yang cukup terkena di Indonesia. Asal dari Jawa Barat kue ini boleh disamakan seperti kuih bakar malaysia. Menggunakan acuan khas untuk membakarnya, kue ini cukup disukai kerana kelemakannya dan aromanya. Biasanya kuih ini menggunakan pati pandan, vanilli atau kentang.

Untuk resipi ini saya menggunakan kentang rebus dan kerana tidak mempunyai acuan kue lumpur, saya gunakan acuan muffin dan bakar cara oven Kue yang siap dimasak biasanya dihias dengan kismis atau kelapa muda Oeh kerana saya tidak mempunyai kedu-duanya saya letak blueberry..ha..ha

Sedap dan lemak sesuai untuk sarapan, minum petang atau majlis.


Kue Lumpur Kentang
Ingredients
  • 200 gram Kentang
  • 2 biji Telur Ayam
  • 100 gram Gula Pasir
  • secukupnya Vanili
  • 150 ml Santan
  • 100 gram Tepung 
  • 50 gram Margarin
  • 100 ml Air
  • secukupnya Kismis
  • secukupnya Pisang
  • secukupnya choco chip

Bahan 1 :
*kukus kentang
*Masak santan dan air sampai mendidih kemudian dinginkan
*setelah semua dingin campur kentang kukus dan santan kemudian blender sampai lembut

Bahan 2 :
pukul gula dan telur sampai putih 
masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil terus dipukul ,masukkan vanili...dan terakhir masukkan margarin

Campurkan Bahan 1 & Bahan 2 sambil dipukul sampai adonan tercampur rata
masuk dalam acuan dan dibakar

Untuk toping/isian pelengkap pisang,kismis atau ceri

Notes
Kalau tidak menggunakan acuan kue lumpur, kue ini boleh dibakar dengan menggunakan acuan muffin dibakar pada suhu 180 C sehingga masak, bergantung pada oven antara 30 - 45 minit



RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
All images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...