Biasanya kalau kita makan nasi ayam ala Cina terutama di Chicken Rice Shop, kita akan diberi pilihan untuk memilih sayur, dua jenis sayur popular ialah Bok Choy atau taugeh. Masyallah saya memang suka kedua-dua dan yang best menyediakannya cukup mudah. Kedua sayur ini dicelur dalam air rebusan ayam kemudian disimbah dengan kicap aje.
Penting menyediakannya ialah proses penyediaan sayur ini perlu dilakukan disaat akhir dan dibuat pantas supaya sayur kekal ranggup. Untuk taugeh biasanya ia bersendirian tanpa sayuran lain tapi saya inginkan warna warni dalam taugeh saya jadi masukkan sedikit hirisan cili merah dan kucai.
Jika kita membuat nasi ayam, ayam rebusan ayam paling sesuai digunakan untuk mencelur taugeh jika tak air rebusan biasa pun boleh.
Cara merebus ayam sila lihat di post akan datang. Di sini saya tunjukkan cara menyediakan kicapnya.
Taugeh Celur
Resipi untuk sepinggan
2 genggam taugeh
Sosnya
Cara Menyediakannya
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
Resipi untuk sepinggan
2 genggam taugeh
Sosnya
- 2 sdb kicap cair
- 1/2 sdb kicap pekat
- sedikit lada sulah
- sedikit air rebusan ayam
- 3-4 titik minyak bijan
Cara Menyediakannya
- Letak yaugeh dalam penapis berdaai dan ceur dalam air rebusan ayam...beberapa saat aje
- Angkat, tos dan letak dalam pinggan
- Satukan bahan sos dan curah atas taugeh
- Hias dengan daun bawang atau hirisan cili merah
Nota : Jika suka boleh juga dimasukkan kucai
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment