Katanya kuih ini adalah kuih Peranakan Nyonya, saya terserempak dengan kuih ini pun di blog Chinese Blogger. Nampak menarik dan saya pula mengemari keledek jadi tearpanggil membuatnya. Biasanya resipi Nyonya kuihnya agak liat-liut sedikit, mengunakan tepung ubi tapi jika tidak suka liat boleh lah digantikan taepung ubi dengan taepung gandum biasa.
Sajian sedap sesuai buat sarapan atau minum petang.
Sweet Potato Gems
·
300g ubi keledek direbus dan dilecek
·
150g gula
· 100ml air
· 150g tepung ubi
· 250ml tsantan pekat
· secubit garam
· 100g kelapa parut putih
· A pinch of salt
Cara Menyediakanya
· 100ml air
· 150g tepung ubi
· 250ml tsantan pekat
· secubit garam
· 100g kelapa parut putih
· A pinch of salt
Cara Menyediakanya
- Masukkan air, gula dan daun pandan..jadikan sirap
- Tuang air gula tadi kedalam keledek yang dilecek
- Masukkan santan, dan garam gaul rata
- Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus lebih kurang 20 minit
- Masukkan garam dalam kelapa putih dan gaul rata dan letak sebelah
- Kuih yang masak tadi disejukkan sekurang-kurangnya 3 jam baru dipotong dan salut dengan kelapa putih
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment