Lauk kenduri yang sedap digandingkan dengan nasi minyak, nasi tomato dan apa-apa jeni nasi. Sudah lama tidak membuatnya tiba-tiba terasa teringin pula. Kebetulan masak Nasi Kunyit maka cukup ngam lah kalau dapat buat acar ini, Terdapat berbagai variasinya ada yang menggunakan rempah, ada yang menggunakan cili aje..tetapi resipi saya ini adalah resipi yang selalu dibuat oleh arwah umi menggunakan serai dan lengkuas. Sedap dan harum baunya.
Saya masukkan telur puyuh rebus dalam resipi ini...cukup mantap.
Acar Rampai Telur Puyuh
- 2 biji lobak merah dihiris memanjang
- 2 biji timun dihiris memanjang
- 7 biji bawang merah dibelah dua
- 7 biji bawang putih dibelah 2
- 20 biji telur puyuh direbus dan kopek kulitnya
- 2 sdb bijan putih disangrai
- 3 sdb minyak masak
- 3 sdb cuka
- garam dan gula secukup rasa
- 25 tangkai cili kering
- 3 batang serai
- 1" lengkuas
- 5 ulas bawang putih
- 7 ulas bawang merah
Blend semua bahan sehingga menjjadi pes basah
- Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga naik baunya dan agak pecah minyak
- Masukkan 1/2 caan air, cuka, gula dan garam
- Masukkan lobak merah biar seketika dan masukkan telur puyuh
- Akhir sekali masukkan timun, bawang merah, bawang putih dan bijan
- Adjust rasa dan angkat
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment