Pages

Monday, April 13, 2015

SHRIMPS STINK BEANS SAMBAL / SAMBAL UDANG PETAI


Sambal Tumis Udang Petai ini kalau masak di rumah...hmmm...sekali makan aje..tiada siaran ulangan..pastinya dinner kena siap menu lain...clear...ha..ha...memang kegemaran anak-anak tetapi yang peliknya..sambal, udang dimakan tetaapi petai ditinggalkan..makanya kita lah yang kena menghabiskannya.

Biasanya kalau saya masak, saya lebih gemar ia berkuah sedikit, so kalau suka cara ini kena pandai adjust air supaya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Selain makan dengan nasi...sedap diratah-ratah begitu aje.


Print


  • 1 kg udang sederhana besar dibersihkan
  • 1 biji bawang besar dihiri bulat
  • 1 cawan petai dibuang kulit
  • 1 cawan minyak masal
  • 2 sdb air asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan Blend

  • 30 tangkai cili kering direndam
  • 2 biji bawang besar
  • 2" belacan

Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah

Cara Menyediakannya

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga gareng dan naik minyak.
  2. Masukkan udang dan sedikit air lebih kurang 1/2 cawan
  3. Masukkan garam, gula dan perasa
  4. Biar atas api sehingga udang bertukar warna dan masak
  5. Masukkan air asam jawa adjust rasa dan akhir sekali masukkan bawang besar.
  6. Balik-balikkan dan angkat untuk dihidang

Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...