Tidak perlu pengenalan, ramai yang mengetahui menu ini dan ramai yang mengemarinya. Antara menu top restoran ala Thai. Untuk kali ini saya mengguna ikan boleh goreng yang gareng....perghh..sedap meratahnya.
Kerabu Mangga
- 2 biji mangga muda - diparut
- 1 bunga kantan dihiri nipis
- 1 batang Serai dihiris nipis
- 1 cawan kelapa parut goreng tanpa minyak
- 2 ulas bawang merah dihiris nipis
- 1 biji bawang besar dihiris nipis
- 1 biji cili merah dihiris nipis
- 4 biji cili padi dihiris nipis
- 2 db udang kering
- 1 sdb sos ikan
- 1 sdb jus limau nipis
- Gula dan Garam secukup rasa
- Ikan Bilis Goreng secukupnya
Caranya :
1. Potong
mangga muda halus memanjang.
2.
Campurkan mangga dengan garam dan air. Gaul sebati dan biar seketika untuk
kurangkan rasa masam. Toskan airnya.
3. Hiris
nipis bawang merah, bawang besar, cili merah, cili padi, bunga kantan, serai
dan daun kesum.
4. Tumbuk
serai hingga hancur diikuti dengan udang kering. Masukkan air limau nipis dan
tumbuk sebati.
5.
Masukkan mangga ke dalam mangkuk, bersama bahan ditumbuk, kelapa parut goreng,
bahan dipotong, gula, garam dan sos ikan.
6. Gaul
sebati dan hidang.
7. Tabur ikan bilis goreng
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment