Tak kala berpuasa bubur som-som ini selalu menjadi favourite untuk berbuka. Ramuan dan cara membuatnya lebih kurang sama dengan lompat tikam kelatan, tetapi bubur som-som ini lebih popular di bahagian selatan tanah air.
Dimakan bersama sirap gula merah atau israp gula putih, bubur som-som boleh juga dibuat hijau menggunaan air daun pandan. Lemak, manis dan lembut memang esuai buat cuaca panas dan juga sebagai sajian cucu mulut.
Bubur Som Som
Caranya:
- Masukkan kesemua bahan dalam satu bekas bersih.kacau bagi larut dan sebati.tapiskan kedalam periuk.gunakan api yang kecil bagi masak adunan ini..
- Masakkan hingga adunan ini tidak lagi melekat dalam periuk..kalau semasa mengacau agak kurang airnya boleh laa ditambah pastikan sentiasa dikacau agar tidak bergentel.
Air Gula
- 500 g gula merah
- 1000 ml air
- daun pandan
Satukan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga menjadi air gula. Tapis dan sejukkan
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment