Masakan kampung yang kadang-kadang menjadi hidangan lazat majlis kenduri kahwin. Tulang Daging direbus sehingga empuk dan diasak bersama nangka muda. Untuk resipi kali ini saya masak cara tumis darat. Saya memang suka masak cara tumis darat kerana aromanya yang sungguh enak.
Gulai Tulang Nangka Muda
- 1 kg tulang rebus sehingga empuk simpan stoknya
- 4 potong nangka dipotong kecil rebus dan tos
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 2 cawan air stok daging
- 1 paket repah kari Baba's
- 1 asam keping
- garam, gula dan perasa secukupnya
- 1/2 cawan minyak masak
Bahan Tumis
- 7 ulas bawang merah dihiris halus
- 5 ulas bawang putih dihiris halus
- 2 tangkai daun kari
- 1 sdt jintan manis
Instructions
- Masukkan taulang, nangka rebus, air stok, santan, rempah kari dan masak atas api
- Masukkan asam keping, garam gula dan perasa secukupnya
- Masak sehingga mendidih
- Dalam kuali lain panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga kekuningan
- Curahkan bahan tumis ke dalam periuk kari tadi
- Adjust rasa dan angkat.
No comments:
Post a Comment