Pages

Monday, February 21, 2011

HOLIDAY PLATTER AKA MIXED VEGETABLES WITH CORNFLAKES PRAWN FRITTERS

This was my recent CNY holiday, dish - it's a  combination of two dishes into one 2-1, mixed vegetables and cornflakes prawn fritters. The colourful Yee Sang inspired me to come out with this dish. I called it Holiday Platter in conjunction with CNY Holidays. I used 3 vegetables, baby carrot, baby corn,snow peas and abalone mushroom. I blanched all the vegetables and topped with oyster sauce gravy. Fantastic, I loved the colour combination. I wanted to use scallop but unfortunately couldn't find one, so I substituted with abalone mushroom. You can use any vegetables you like, some options for considerations are, broccoli, cauliflower, asparagus, baby bok choy. The important aspect of this platter is to get variety of colour.


The next important thing is presenting this on the platter. First off, arrange all the vegetables on a ring around the platter. Arrange it so that the colour balances. Next, the mushrooms or scallop or even shrimps are places in the middle and season the platter with the sauce around the entire dish. This gives a gloss to the dish. If you have visitors for dinner this dish is suitable for your main table.

Oyster Sauce Gravy

5 tbsp oyster sauce / 5 sdb sos tiram
5 tbsp light soya sauce / 5 sdb kicap cair
2 tbsp dark soya sauce / 2 sdb kicap pekat
1 tbsp sesame oil / 1 sdb minyak bijan
5 gloves garlic- chopped / 5 ulas bawang putih cincang
1 cup chicken stock / 1 cawan stok ayam
1/2 water / 1/2 cawan air
1 tbsp cornstarch / 1 sdb tepung jagung
3 tbsp oil / 3 sdb minyak
dash of peppers

Heat up oil, saute garlic till brown and fragrant. Add in chicken stock and seasoning. Cook for 5 minutes and finally add in cornstarch mixed with water. Stir until gravy slightly thicken and remove from heat. Immediately pour on arranged vegetables./ Panaskan minyak tumis bawang putih sehingga garing dan naik baunya. Masukkan stok ayam dan semua ramuan perasa. Masak atas api hingga mendidih. Masukkan tepung jagung yang dibancuh bersama air. Biarkan sehingga sedikit pekat lalu angkat. Curahkan atas sayuran yang disusun di atas pinggan tadi.
__________________________________________________________________

Saya ni memang peminat No:1 masakan Cina. Ini bersesuaian dengan saya kerana saya tidak boleh mengambil makanan yang terlalu pedas. Tiap kali kalau ada jamuan atau perjumpaan di hotel-hotel saya pasti cuba setiap sajian yang saya makan. Sejak dari itu koleksi masakan Cina saya boleh dibukukan. Memang banyak kalau dibanding dengan masakan Melayu. Paling saya suka dengan masakan Cina ialah cara penyediaan sayur-sayuranya. Bukan sahaja sedap, menarik tetapi yang lebih penting cara memasaknya dapat mengekalkan keranggupan sayuran.

Resipi ini adalah resipi sayur campur yang saya gabungkan dengan Udang Goreng Cornflakes. Kebetulan saya membuatnya semasa cuti Tahun Baru Cina baru-baru ini jadi saya namakan sajian ini sebagai Holiday Platter. Untuk resipi ini pilihan sayuran terpulang kepada selera masing-masing. Untuk sajian ini saya menggunakan baby corn, baby carrot, kacang pea dan cendawan abalone. Dalam membuat pilihan sayuran bagi menaikkan seri sajian ini pilihlah sayuran yang berbagai warna. Antara sayuran yang boleh dijadikan pertimbangan ialah brokoli, bunga kobis, asparagus, baby bok choy atau pun anika cili benggala.  Untuk sosnya pula saya lebih gemar menggunakan sos tiram. Ilham membuat datang dari sajian Cina, Yee Sang yang dibuat oleh masyarakat Cina sebagai lambang kemakmuran dan kekayaan. Saya tertarik dengan warna-warna dan susunan yang dibuat. Sajian ini sesuai dijadikan hidang main table jika kita mempunyai jemputan makan malam di rumah. - 

__________________________________________________________________

Next Post - Cornflakes Prawn Fritters



__________________________________________________________________

4 comments:

Chik Mimi said...

cantiknya kak presentation tu,ooo akak penggemar chinese food ye

Wanieyra said...

sedapnya..... tergoda habis

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Salam Chik Mimi, ya memang minat Chinese food sebab perut tak tahan pedas. Minat makan, minat masak dan minat belajar. Selalu intai menu hotel.

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Salam Wanieyra, cuba buat mudah dan sedap. Anak-anak pasti ambil kuahnya dan tinggalkan sayur untuk kita.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...