Pages

Saturday, February 12, 2011

CELERY, TOMATO AND MEATBALL SOUP

This is a simple soup I made to complement my Fried Tom Yam Rice.




INGREDIENTS
2 stalks celery cut into small pices / 2 batang celery potong kecil-kecil
10 cherry tomatoes / 10 biji tomato ceri
20 pcs meatballs / 20 biji bebola daging
3 cloves garlic- chopped / 3 ulas bawang putih - dicincang
dash of pepper / lada sulah
salts to taste / garam secukup rasa
2 litre beef stock / 2 litre stok daging - I used cube beef stock into 2 litre water
3 tbsp oil / 3 sdb minyak

PREPARATION
  1. Heat oil and saute garlic till brown. Add in stock and bring to boil. Add salts and pepper to taste./ Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan stok dan reneh hingga mendidih. Masukkan lada sulah dan garam.
  2. Add in meatball and sim for another 15 minutes. Finally add in celery and cherry tomato. Garnish with spring onions and fried shallots./ Bila sup mendidih masukkan bebola daging dan masak lagi 15 minit. Akhir sekali masukkan celery dan tomato ceri. Padamkan api, semasa menghidang taburkan bawang goreng dan daun bawang.




_________________________________________________________________


Sup ringkas untuk dimakan bersama Nasi Goreng Tom Yam. Saya menggunakan bebola daging yang dibuat terlebih dahulu. Bebola Daging ini saya buat untuk Mi Sup Bebola Daging Vietnam, saya ambil 20 biji untuk sup ni. Mudah dah ringkas aje, saya tumis bawang putih masukkan stok, renehkan dan masukkan bebola daging, celery dan tomoato ceri. Tak perlu renyah-renyah kerana sup ini cuma sampingan jika Nasi Goreng ini terlalu kering, kerana ada yang suka makan kering-kering dan ada yang suka berkuah, jadilah buat hirup-hirup.

________________________________________________________________

Next Post - Tuna, Sweetcorn Croquette


__________________________________________________________________

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...